5 mituri comune despre căderea părului
Căderea părului este un subiect delicat care generează multe discuții și mituri. În acest articol, vom explora câteva dintre cele mai comune mituri despre căderea părului și vom clarifica adevărul din spatele lor.
Mitul 1: Căderea părului poate fi oprită complet
Un mit comun este că stoparea căderii părului poate fi definitivă. Adevăru este că, deși există tratamente eficace disponibile care pot încetini semnificativ sau inversa parțial căderea părului, cum ar fi minoxidilul și finasterida, în prezent nu există un remediu care să stopeze complet și permanent căderea părului pentru toată lumea [1].
Eficacitatea tratamentului variază de la persoană la persoană, iar menținerea rezultatelor tratamentului necesită adesea utilizarea continuă a acestor terapii [1].
Mitul 2: Doar bărbații sunt afectați de calviție
Adevărul: Căderea părului nu discriminează în funcție de gen. Deși bărbații sunt mai predispuși să experimenteze calviția vizibilă din cauza alopeciei de tip masculin, și femeile suferă de căderea părului, inclusiv de alopecia de tip feminin (alopecia androgenetică la femei) [1].
Tiparele de cădere a părului diferă între genuri, dar această condiție afectează atât bărbații, cât și femeile [1].
Mitul 3: Spălarea deasă a părului duce la căderea părului
Adevărul: Cât de des îți speli și șamponezi părul nu are efect asupra căderii sau creșterii generale a părului. Este posibil să observi pur și simplu că părul care cade mai acut în timp ce ești la duș și îl speli, dar acesta este păr care ar fi căzut oricum [2].
În orice moment, o parte din părul nostru se regenerează singur prin cădere, intrând într-o fază de repaus pentru o perioadă și apoi crescând din nou. Acesta este un ciclu normal. Atunci când apare alopecia, părul care cade nu mai poate fi înlocuit, deoarece foliculii de păr mor [2].
Mitul 4: Căderea părului este rezultatul îmbătrânirii
Adevărul: Căderea părului nu este cauzată doar de îmbătrânire. Poate fi observată la fete tinere de doar 12 ani. Există diverse motive pentru căderea părului, cum ar fi afecțiunile hormonale, obiceiurile de viață, ereditatea etc [3]. Dacă ai un istoric familial de cădere a părului, poți vedea primele semne că îți pierzi părul pe la douăzeci de ani [2].
În timp ce majoritatea bărbaților experimentează debutul alopeciei de tipar masculin la vârsta mijlocie, pentru până la un sfert dintre bărbați procesul va începe înainte de a împlini 21 de ani. Dar asta nu înseamnă că vei observa imediat. Majoritatea căderii părului poate fi văzută doar după ce jumătate din păr a dispărut! [2].
Mitul 5: Stresul cauzează căderea părului
Este doar parțial adevărat. Deși stresul cotidian nu este de obicei suficient pentru a cauza căderea părului de unul singur, este adevărat că evenimentele traumatice majore au fost legate de căderea părului – gândește-te la suferință și boală pe termen lung. [2].
Conform Clinicii Mayo, un astfel de stres sever poate determina părul să intre într-o „fază de repaus” mai lungă, în care foliculii de păr se opresc din regenerarea părului. Poate cauza, de asemenea, alopecia areata, o formă de cădere a părului în pete [2].Din nou, aceste tipuri de cădere a părului sunt, de obicei, legate de evenimente traumatice severe, nu de stresul cotidian, cum ar fi un job solicitant, un șef cicălitor sau copii care te scot din minți. Și chiar și așa, căderea părului rezultată, dacă există, este aproape întotdeauna temporară [2].
Tricotilomania este o afecțiune medicală în care suferinzii simt nevoia de a-și smulge propriul păr, lăsând pete de calviție în diferite părți ale corpului. Stresul și anxietatea sunt cunoscute pentru a exacerba compulsiunea de a smulge părul. Deși poți experimenta căderea părului declanșată de stres, vestea bună este că aceasta nu este permanentă [4].
Disclaimer: Informațiile din acest articol sunt furnizate doar în scop informativ și nu înlocuiesc sfaturile medicale profesionale. Fiecare caz de cădere a părului este unic și necesită o evaluare individuală. Consultă un medic înainte de a lua decizii legate de sănătatea părului tău, mai ales dacă ai probleme persistente de cădere a părului.
Bibliografie:
1. “Jesse E Smith, MD, FACS.” Jessesmithmd.com, 2018, www.jessesmithmd.com/hair-loss-myths-debunked;
2. Thieme, Sine. “Nashville Hair Doctor.” Nashville Hair Doctor, 28 Oct. 2020, nashvillehairdoctor.com/hair-loss/myths;
3. Apollo Hospitals. “Hair Loss: Myths vs Facts.” Apollo Hospitals Blog, Apollo Hospitals, 23 Dec. 2023, www.apollohospitals.com/health-library/hair-loss-myths-vs-facts;
4. “Wimpole Hair Transplant Clinic.” Wimpoleclinic.com, 2017, wimpoleclinic.com/blog/biggest-myths-hair-loss-treatment/#Myth_9_There_is_nothing_that_can_prevent_or_treat_hair_loss.
Adaugă Link Final
În căsuța de mai jos poți introduce un link final pentru acest task.
Project: SEO – ducray.com/ro-ro
Tip Task: Native
Publicație: nutritie-sanatate.ro- articol seo
Nume task: 5 mituri comune despre căderea părului
Deadline: 05.07.2024
Descriere: Fără descriere
Brief: Fără brief
Anchors & LP:
stoparea caderii parului – https://www.ducray.com/ro-ro/caderea-parului