Tendinita bicepsului: Cauze, simptome și tratament

Tendinita bicepsului reprezintă o afecțiune ce se manifestă prin inflamația tendoanelor bicepsului. Aceasta poate apărea la nivelul tendoanelor proximale (lângă umăr) sau la nivelul tendonului distal (lângă cot). Află din articolul următor tot ce trebuie să știi despre tendinita bicepsului, inclusiv cauze, simptome și metode de tratament.

Cauzele tendinitei bicepsului

Tendinita la biceps apare din cauza uzurii și solicitării tendoanelor în timpul activităților zilnice. Pe măsură ce îmbătrânim, aceste tendoane își pierd din elasticitate și rezistență. Utilizarea repetată și suprasolicitarea tendoanelor poate agrava această problemă. În plus, repetarea acelorași mișcări la nivelul umărului poate conduce la dezvoltarea tendinitei bicepsului.

Sportivii sunt categoria de pacienți care prezintă un risc crescut de a dezvolta tendinita bicepsului din cauza mișcărilor repetitive și intense din timpul antrenamentelor.

Alți factori de risc care influențează apariția tendinitei bicepsului sunt vârsta, artrita și fumatul.

Dislocările repetate sau instabilitatea umărului, cum ar fi leziunea Bankart, pot duce la iritarea și suprasolicitarea tendonului bicepsului. Acest lucru poate contribui la dezvoltarea sau agravarea tendinitei.

Simptomele tendinitei bicepsului

 Printre cele mai frecvente simptome ale tendinitei bicepsului se numără:

  • Durere și sensibilitate în partea anterioară a umărului;
  • Durere la ridicarea brațului;
  • Rigiditate în umăr;
  • Dificultăți în a ridica și menține obiecte deasupra nivelului umerilor.

Durerea poate apărea brusc, în urma unei mișcări, sau treptat.

Tratamentul tendinitei bicepsului

 Tratamentul pentru tendinita bicepsului începe de obicei cu metode conservatoare (non-chirurgicale) care includ:

  • Aplicarea unor comprese cu gheață pentru a ajuta la reducerea durerii și a inflamației. Aplică gheața pe zona afectată timp de 15-20 de minute, de 2-3 ori pe zi, în primele zile după apariția simptomelor. Ferește pielea de contactul direct cu gheața pentru a preveni arsurile termice;
  • Administrarea medicamentelor antiinflamatoare nesteroidiene, cum ar fi aspirina sau ibuprofenul, pentru ameliorarea inflamației și a durerii;
  • Evitarea ridicării greutăților și a mișcărilor deasupra capului pentru a permite tendonului să se vindece;
  • Exerciții de fizioterapie pentru recuperarea umărului;
  • Administrarea injecțiilor cu steroizi are ca scop ameliorarea durerii, stoparea procesului inflamator și stimularea începerii procesului de vindecare a tendonului.

Dacă metodele neinvazive nu ameliorează simptomele, medicul ortoped poate recomanda intervenția chirurgicală. Aceasta se efectuează de obicei la nivel artroscopic. În timpul procedurii, se introduce o cameră mică (artroscop) în articulația umărului pentru a repara cu precizie structurile afectate.

Intervențiile chirurgicale pot include:

  • Tenodeza bicepsului – este o procedură mai complexă și este de obicei indicată pentru pacienții mai tineri și activi. În această intervenție, tendonul bicepsului este secționat de la nivelul glenoidei (locul unde se atașează la umăr) și apoi atașat la nivelul humerusului (osul brațului) folosind șuruburi și suturi;
  • Tenotomia este o procedură relativ simplă care implică tăierea tendonului lung al bicepsului de la locul unde se atașează pe umăr.