Alimentația și pielea uscată: ce să consumi pentru o piele sănătoasă?

Pielea uscată face ca pielea să arate și să se simtă aspră, pruriginoasă, descuamată sau solzoasă. Locul unde se formează aceste pete uscate variază de la o persoană la alta. Este o afecțiune comună care afectează persoane de toate vârstele [1]. Nutrienții sunt esențiali pentru a ajuta pielea să ofere această barieră protectoare. Dacă o persoană mănâncă o dietă sănătoasă și echilibrată care furnizează nutrienții necesari, aceasta poate ajuta la susținerea funcțiilor protectoare ale pielii [2].  

Care sunt cauzele pielii uscate?

Există diferite cauze ale pielii uscate sau xerodermiei. Unele dintre cauze sunt [3]:

  • vârsta: pe măsură ce o persoană îmbătrânește, glandele producătoare de ulei se usucă odată cu vârsta. Acest lucru duce la condiții de piele uscată și face parte din procesul natural de îmbătrânire a corpului [3];
  • condiții de sănătate: există diverse condiții genetice care pot duce la probleme ale pielii, cum ar fi pielea uscată sau xerodermia. Persoanele cu afecțiuni precum diabetul, bolile de rinichi sau eczema sunt mai predispuse la condiții de piele uscată [3];
  • profesie sau ocupație: ocupația oamenilor determină, de asemenea, starea pielii lor. Persoanele care desfășoară activități în aer liber sunt predispuse la probleme și afecțiuni ale pielii uscate [3];
  • clima: efectul climatic are o relație strânsă cu pielea noastră expusă. Zonele în care există vânturi fierbinți sau vânturi uscate în timpul iernii pot duce la uscarea pielii. O persoană poate acoperi pielea expusă pentru a o proteja de impactul climatic [3];
  • pielea uscată poate fi un simptom al anumitor deficiențe de nutrienți, inclusiv: vitamina A, vitamina C, vitamina D, vitamina E, zinc, seleniu [2].

Ce să consumi pentru o piele sănătoasă?

Corpul tău are nevoie de vitamine pentru a funcționa. De exemplu, anumite vitamine sunt necesare pentru creșterea celulelor și pentru menținerea organelor [4].

Cea mai bună modalitate de a obține vitaminele este prin alimentație, însă există momente când suplimentele sunt necesare pentru a aborda o deficiență de vitamine [4]. Discuta cu un medic inainte de a lua medicamente de orice tip.

Vitaminele B

Vitaminele B sunt cunoscute pentru minimizarea pierderii naturale de apă din piele, precum și pentru influențarea fibroblastelor umane, care îmbunătățesc textura și fermitatea pielii [4].

Vitamina C

Proprietățile antioxidante ale vitaminei C o fac excelentă pentru sănătatea pielii, deoarece luptă în mod natural împotriva radicalilor liberi și a poluării, fiind totodată un protector natural împotriva razelor UV [4].

Vitamina C stimulează, de asemenea, colagenul din piele și o protejează de pierderea apei. Studiile au arătat că vitamina C ajută la formarea stratului exterior al pielii. De asemenea, poate reduce semnele de îmbătrânire și proteja împotriva inflamației [4].

Vitamina D

Vitamina D (vitamina soarelui) ajută la menținerea sistemului imunitar al pielii și contribuie la creșterea celulelor pielii și la funcția de barieră a pielii [4].

Keratinocitele – celulele pielii care creează cea mai mare parte a stratului exterior al pielii – sunt, de asemenea, celulele care formează vitamina D [4].

Vitamina E

Vitamina E are multe proprietăți antioxidante care pot ajuta pielea să lupte împotriva radicalilor liberi, făcând-o un ingredient popular în produsele de îngrijire a pielii [4].

Poți obține vitamina E prin alimente precum nuci, spanac, ulei de măsline și cereale integrale, precum și din suplimente [4]. Reține că automedicația nu este recomandată. Discută cu un medic înainte de a lua orice medicamente.

Zinc

Zincul poate fi benefic pentru pielea uscată, în special la persoanele cu eczeme sau psoriazis. Mineralul are proprietăți antiinflamatorii și este cunoscut pentru prevenirea daunelor cauzate de razele UV [4].

Probiotice

Probioticele susțin sănătatea intestinului prin echilibrarea bacteriilor din microbiomul tău. Un studiu din 2015 a constatat că participanții care au luat o doză zilnică de lactobacillus plantarum au experimentat o creștere a hidratării pielii și o funcție îmbunătățită a barierei pielii [4].

Poți obține suplimente de probiotice, dar acestea se găsesc și în mod natural în alimente fermentate precum miso, iaurt, kimchi, varză murată, chefir și murături [4].

Disclaimer: Informațiile din acest articol sunt destinate să ofere o înțelegere generală a legăturii dintre alimentație și sănătatea pielii. Nu înlocuiesc sfaturile medicale profesionale. Pentru recomandări personalizate, consultă un medic.

Bibliografie: 

1. Mayo Clinic. “Dry Skin – Symptoms and Causes.” Mayo Clinic, 25 Aug. 2023, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/dry-skin/symptoms-causes/syc-20353885;

2. Zambon, Veronica. “Food for Dry Skin: 14 Diet Tips to Moisturize and Protect.” Www.medicalnewstoday.com, 22 Mar. 2021, www.medicalnewstoday.com/articles/food-for-dry-skin;

3. “What Are the Causes of Dry Skin or Xeroderma? | Ganesh Diagnostic.” Ganeshdiagnostic.com, 2024, www.ganeshdiagnostic.com/blog/what-are-the-causes-of-dry-skin-or-xeroderma;

4. Rembe, Julian-Dario, et al. “Effects of Vitamin B Complex and Vitamin c on Human Skin Cells.” Advances in Skin & Wound Care, vol. 31, no. 5, May 2018, pp. 225–233, https://doi.org/10.1097/01.asw.0000531351.85866.d9.