3 cauze ale eczemei atopice: genetică, mediu, stil de viață 

Eczema atopică, cunoscută și sub denumirea de dermatită atopică, este o afecțiune cronică a pielii care afectează milioane de oameni din întreaga lume. Caracterizată prin inflamație, uscăciune și mâncărime intensă, eczema atopică poate avea un impact semnificativ asupra calității vieții celor afectați. În ciuda cercetărilor ample, cauzele exacte ale acestei afecțiuni nu sunt complet înțelese, însă se știe că o combinație complexă de factori genetici, de mediu și de stil de viață joacă un rol important în dezvoltarea și agravarea simptomelor. Prin urmare, e important să-i cunoști, pentru a ști cum să gestionezi eficient această afecțiune.

Cele trei cauze principale ale eczemei atopice

Nu se știe exact ce cauzează eczema atopică (de multe ori cunoscută drept forma sa cea mai comună, dermatita atopică). Academia Americană de Dermatologie (AAD) descrie dermatita atopică drept o boală complexă a pielii cauzată de o interacțiune între mediul unei persoane și genetica acesteia. Persoanele cu eczemă au tendința de a avea un sistem imunitar hiperactiv care răspunde la iritanții topici sau alergenii producând inflamație [1].

Există mulți factori de risc pentru eczemă, inclusiv stresul, antecedentele familiale ale acestei afecțiuni sau alergenii. A avea pielea extrem de uscată, a intra în contact cu substanțe alergice din șampon sau demachiante, a avea anumite alergii alimentare, febra fânului (numită și rinită), a locui în zone montane reci sau în locuri reci și umede pentru cel puțin o parte a anului sau a locui în regiuni mlăștinoase și fierbinți, reprezintă factori de risc, ce pot contribui la severitatea, intensitatea și frecvența apariției unei eczeme, dacă ești predispus genetic la această boală de piele [1].

Cercetările arată că unele persoane cu eczemă au o mutație a genei responsabile de crearea filagrinei. Filagrina este o proteină care ajută corpul nostru să mențină o barieră de protecție sănătoasă pe stratul exterior al pielii. Fără suficientă filagrină pentru a construi și menține o barieră puternică a pielii, umezeala se poate pierde, fapt ce va permite bacteriilor, virușilor și alergenilor să intre în organism; consecințele se pot materializa în mâncărimi extreme ale pielii, pete uscate de piele, vezicule, infecții ale pielii, pete roșii sau umflături și alte simptome [1].

De altfel, și stilul de viață poate influența apariția eczemelor. Materialele și unele produse din preajma unei persoane pot declanșa eczeme. De obicei, acești factori declanșatori provoacă dermatită de contact. Această formă de eczemă este obișnuită în special pentru cei care lucrează în anumite profesii, cu mulți factori declanșatori, cum ai fi locurile de muncă într-un coafor sau într-un atelier, unde se poate intra în contact cu substanțe chimice [1]. E bine de reținut faptul că iritanții obișnuiți, cum ar fi săpunurile, detergenții, solvenții și chiar produsele cosmetice, pot agrava eczemele sau pot declanșa o criză [2].

Specialiștii mai subliniază și faptul că băile sau dușurile prea fierbinți sau prea frecvente și produsele de curățare dure pot face pielea să se usuce, în special pe față și pe mâini, și să declanșeze o erupție [2].

De asemenea, și mediul în care locuiești poate avea o influență asupra riscului de apariție a eczemelor. Oamenii care locuiesc în locuri extrem de reci și umede sau locuri calde și mlăștinoase pot prezenta un risc mai mare de eczemă. Acest lucru poate varia și în funcție de anotimpuri. Dacă verile în locul unde stai sunt deosebit de calde, este posibil să ai mai multe apariții ale eczemei vara decât toamna, iarna sau primăvara [1].

Ce rol joacă stresul în eczeme?

Stresul este un factor agravant pentru dermatita atopică, deoarece perturbă sistemul imunitar și bariera pielii. Stresul direcționează sistemul imunitar către un răspuns de tip alergic, cunoscut sub numele de Th2, crescând astfel proporția de celule (eozinofile, mastocite) și anticorpi (imunoglobuline IgE) asociate cu alergia în dermatita atopică. Mastocitele eliberează compuși proinflamatori precum histamina, creând mâncărimea asociată cu eczema [2].

De altfel, în general,  stresul perturbă sănătatea pielii: afectează capacitatea epidermei de a se regenera corect, favorizând excreția corneocitelor și perturbând astfel coeziunea stratului cornos, stratul protector al pielii. Prin urmare, crește permeabilitatea barierei cutanate.

Așadar, eczema atopică este o afecțiune complexă, influențată de o varietate de factori genetici, de mediu și de stil de viață. Înțelegerea acestor cauze și modul în care ele interacționează este esențială pentru gestionarea eficientă a simptomelor și pentru prevenirea erupțiilor cutanate. 

Atenție! Acest articol are rol informativ și nu înlocuiește opinia de specialitate! 

Bibliografie: 

1.National Eczema Association, https://nationaleczema.org/eczema/causes-and-triggers-of-eczema/, Accesat în data de 29.08.2024;
2.Dexeryl, https://www.dexeryl.com/en/your-skin/dermatitis/eczema-causes, Accesat în data de 29.08.2024.